Μεθοδική αποταμίευση μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων UNIT-LINK ή κατάθεση σε τράπεζα;

Είναι πλέον ξεκάθαρο το μήνυμα της αγοράς ότι οι πελάτες αναζητούν λύσεις για τις αποταμιεύσεις τους μιας και τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες είναι μηδενικά και αρνητικά. Για αυτόν τον λόγο και η τοποθέτηση χρημάτων μεθοδικά σε ασφαλιστικά προϊόντα τύπου  unit link  κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ανεβάζοντας στο 64,2% για το πρώτο 9μηνο του 2021 την αύξηση ασφαλίστρων των παραπάνω προϊόντων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Το επιπλέον όφελος φυσικά εκτός από την απλή κατάθεση είναι πολλαπλές παροχές σε ασφαλιστικές καλύψεις και παγκόσμια διασπορά των χρημάτων σε διεθνείς τίτλους και καταθέσεις προσαρμοσμένα πάντα στο επενδυτικό προφίλ του πελάτη. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ένα παράδειγμα με τις διαφορές για μία ενδεικτική πρόταση αποταμίευσης 200€ το μήνα . Αν θέλετε να δείτε τι απέδωσαν τα χρήματά σας τα τελευταία  χρόνια αν επενδύατε μεθοδικά σε δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας αφού  ανακαλύψετε πρώτα το δικό σας επενδυτικό προφίλ πατήστε εδώ και ζητήστε πρόσβαση.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι οι τρεις φίλοι μας ξεκινάνε την επενδυτική προσπάθεια τους τον Ιανουάριο του 1986, και την ολοκληρώνουν τον Δεκέμβριο του 2020. Επενδύοντας από €200 κάθε μήνα για 35 έτη (420 μήνες), θα διαθέσουν συνολικά ένα κεφάλαιο €84.000. Εάν κρατάγανε τα χρήματα αυτά στην τράπεζα με ετήσιο επιτόκιο 1% (με μηνιαίο ανατοκισμό), στο τέλος των 35 ετών θα είχανε συνολικά €100.522 Στους υπολογισμούς μας με βάση τον δείκτη MSCI World δεν περιλαμβάνουμε προμήθειες διαχείρισης, έξοδα συναλλαγών ή φόρους, έτσι τα νούμερα μας θα είναι ενδεικτικά.

Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα, ας δούμε τι θα κατάφερνε ο καθένας από τους τρεις επενδυτές μας!

Ο Άτυχος

Ο πρώτος φίλος μας είναι κυριολεκτικά ο πιο άτυχος επενδυτής του κόσμου! Και με αυτό εννοούμε ότι διαλέγει κάθε φορά την απολύτως χειρότερη συγκυρία για να επενδύσει τα χρήματα που έχει στην τράπεζα.

Ο Τυχερός

Ο δεύτερος φίλος μας είναι ο μάγος του κανόνα “buy the best timing “! Με κάποιον ανεξήγητο τρόπο διαλέγει πάντα την καλύτερη δυνατή συγκυρία για να επενδύσει τα χρήματα του, πετυχαίνοντας κάθε φορά την “πράσινη” στιγμή που η αγορά έχει πιάσει πάτο.

Ο Μεθοδικός

Ο τρίτος φίλος μας δεν έχει καμία όρεξη να κάνει προβλέψεις. Το μόνο που κάνει είναι να επενδύει κάθε μήνα σταθερά τα €200  στον MSCI World, χωρίς να νοιάζεται εάν οι αγορές ανεβαίνουν ή πέφτουν εκείνη την στιγμή.

Στο διάγραμμα έχουμε σημειώσει με κόκκινες γραμμές κάθε χρονικό σημείο όπου ο δείκτης “έπιασε κορυφή” πριν από μία πτώση μεγαλύτερη από -10%, και με πράσινες γραμμές τις περιόδους όπου ο δείκτης “βρήκε πάτο”. Κάθε “κόκκινη” στιγμή αντιστοιχεί με μία σημαντική οικονομική συγκυρία που προκάλεσε ζημιά στα πορτοφόλια των επενδυτών:

 • Σεπτέμβριος 1981: Η αρχή της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, που ανάγκασε τον τότε διοικητή της Federal Reserve Paul Volker να ανεβάσει τα κεντρικά επιτόκια σχεδόν στο 20% για να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
 • Οκτώβριος 1987: Το κραχ της Μαύρης Δευτέρας έριξε τον δείκτη Dow Jones πάνω από -22%, και παρέσυρε όλα τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
 • Οκτώβριος 1989: Η αρχή μία ακόμα διεθνούς ύφεσης, που έφτασε το αποκορύφωμα της τον Ιούλιο του 1990 με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
 • Ιανουάριος 1994: Η “Μεγάλη σφαγή των ομολόγων” που προκάλεσε ζημιές πάνω από $1 τρις στην αγορά.
 • Αύγουστος 1998: Το αποκορύφωμα της ασιατικής οικονομικής κρίσης ανάγκασε τις λεγόμενες “τίγρεις της Ασίας” να ζητήσουν την στήριξη του ΔΝΤ, έβαλε οριστικό τέλος στην οικονομική άνοδο της Ιαπωνίας, και προκάλεσε την κατάρρευση του διάσημου hedge fund Long Term Capital Management.
 • Οκτώβριος 2000: Το σκάσιμο της “dot-com φούσκας” έριξε τον δείκτη Nasdaq -75% μέσα σε ένα εξάμηνο, ανάγκασε χιλιάδες εταιρείες τεχνολογίας να χρεοκοπήσουν ή να εξαγοραστούν, και οδήγησε στην αποκάλυψη των λογιστικών σκανδάλων των εταιρειών Enron και Worldcom.
 • Μάιος 2007: Η αρχή της Μεγάλης Ύφεσης, της σημαντικότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών που ξεκίνησε από την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, και έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην Ελληνική χρεοκοπία του 2009.
 • Μάιος 2015: Τρία διαδοχικά “flash crashes” τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, που αποκάλυψαν και αρκετά προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας των “ψηφιακών” αγορών.
 • Μάρτιος 2020: Η ξαφνική εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού προκάλεσε πανικό στις αγορές, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να πάρουν πρωτόγνωρα μέτρα παροχής ρευστότητας.
 • Ιανουάριος 2021: Η Βρετανία αποχωρεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνοπτικά

 Και οι τρεις φίλοι μας αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματά τους για να εκπληρώσει ο καθένας ένα δικό του μελλοντικό σκοπό.

 • Ο Άτυχος κατάφερε να συγκεντρώσει 300.256 €
 • Ο Τυχερός κατάφερε να συγκεντρώσει 461.180 €
 • Ο Μεθοδικός κατάφερε να συγκεντρώσει 419.030 €
 • Η κατάθεση στην τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει 100.522 €

    Πολλοί αναρωτιόμαστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουμε τα χρήματά μας με αποτέλεσμα είτε να μην επενδύουμε ποτέ είτε να κάνουμε λάθος επιλογές.

        Εάν πάρουμε σαν παράδειγμα το μεθοδικό φίλο μας, διαπιστώνουμε ότι πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή αρκεί να αποταμιεύουμε συστηματικά. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε κάθε τάση της αγοράς και παρατηρούμε πως ο φίλος μας επιλέγοντας ένα μεγάλο δείκτη όπως τον MSCI κατάφερε να συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό και μάλιστα με πραγματικά δεδομένα! Οι αγορές πάντα θα έχουν διακυμάνσεις για τις οποίες το καλύτερο αντιστάθμισμα είναι η συστηματική επένδυση!

Γνωστοποίηση – Δήλωση αποποίησης ευθύνης .Το περιεχόμενο και τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Τίποτα που περιέχεται στην παρουσίαση και τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτουμε δεν συνιστά υποκίνηση, σύσταση, έγκριση ή προσφορά από το γραφείο μας, για την αγορά τίτλων ή άλλων χρηματοοικονομικών μέσων. Θα πρέπει να παίρνετε ανεξάρτητες οικονομικές συμβουλές από έναν επαγγελματία και να επαληθεύετε κάθε πληροφορία που παρέχεται και στην οποία επιθυμείτε να βασίζεστε, είτε για την πραγματοποίηση μιας επενδυτικής απόφασης είτε για άλλο λόγο. Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Η επένδυση σε μετοχές έχει κίνδυνο και μπορεί να χαθεί όλο το κεφάλαιο της επένδυσης. Οι πληροφορίες στην παρούσα σελίδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτική συμβουλή οποιουδήποτε τύπου ή ως προτροπή για επένδυση.